Ads 468x60px

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

вторник, 16 август 2016 г.

За новините, гьобелсовия принцип на информационното време и още нещо

Легитимирането на несъществуващи новини и факти, тяхното разпространение и взаимната верификация (за непосветените ще кажа, че това е ситуацията, в която една анонимна и невярна информация, която бива публикувана в каквото и да е интернет издание, блог, фейсбук и т.н., но бъде преповторена от друга, още повече национална телевизия, след което бива цитирана тази телевизия от други сайтове, от там във вестници и отново в телевизията в коментарно предаване примерно) – това е модерния гьобелсов принцип, това е гьобелсовият принцип на информационното време. Защото още на второто й цитиране драгият зрител, читател вече е загубил критерия си за това що е достоверност и възприема всичко казано му и го приема за истина. А подмяната на истината с неистина има още едно име, когато става дума за политика – това е манипулация, която много лесно се превръща в пропаганда. Със сигурност в нечия полза...

Коментирахме тези дни с хора от IT – сектора, че най-големият проблем на (на практика) неограничения достъп до информация е нейната достоверност. В смисъла на политиката, в смисъла на държавата още повече, този проблем се умножава по безкрайност. Защото, движейки се по тънкия лед на непроверената, недоказана, несъществуваща информация, медиите много лесно се оказват в качествено друга роля – на съучастници, на съпричастни, на манипулатори. А това освен безотговорно, това може да бъде много опасно.

Внимателно проследихме развитието на поредната т.нар. “новина”, за която ме информираха колеги от Нова тв. За да не ставаме още един път част от информационната спирала на подмяна и пропаганда, няма да я цитирам отново и тук.

Движението за права и свободи, уважаеми колеги журналисти, отново ще бъде на висотата на отговорността, която пое преди 26 години, и няма да се подведе в една толкова усложнена ситуация да обслужи интересите на която и да е медия за привличане (най-малкото) на зрителското внимание. Защото основните ценности, които са и първопричината за възникването на ДПС са защитата на свободата и отстояването на гражданските права.

Единственото, което настоятелно и последователно ще ви припомняме е постулата, който прокламира, че коментарът е позволен, но фактите – свещени.


1 коментар:

Tara Omar каза...

Я Тара Омар, в настоящее время живу в Беларуси. В данный момент я вдова с четырьмя детьми, и я застряла в финансовом положении из-за мировой пандемии, и мне нужно было рефинансировать и оплачивать свои счета. Я пытался искать ссуды у различных кредитных фирм, как частных, так и корпоративных, но безуспешно, и большинство банков отказали мне в кредите. Но, как угодно Богу, меня представили человеку Божьему, кредитному специалисту, работающему с группой инвесторов, которые готовы профинансировать любой проект по ставке 2% взамен. Мистер Бенджамин Ли дал мне ссуду в размере 150 000,00 долларов США и сегодня я владелец бизнеса, и мои дети в данный момент преуспевают, если вам необходимо связаться с какой-либо фирмой по поводу обеспечения кредита без стресса, без проверки кредитоспособности, без совместной подписи с процентной ставкой всего 2% и лучшими планами и графиком погашения, пожалуйста, свяжитесь с г-жой Бенджамин Ли (247officedept@gmail.com). Он не знает, что я делаю это, но я так счастлив сейчас, и я решил, что люди больше узнают о нем, а также я хочу, чтобы Бог благословил его больше. Вы можете связаться с ним через его приложение Whats-App: + 1-989-394-3740. .

 

Sample text

Sample Text

Sample Text