Ads 468x60px

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

събота, 8 март 2008 г.

Да возиш мис Дейзи

Замисляли ли сте се някога, че по-често нещата не са такива, каквито изглеждат, отколкото обратното. Без претенция за сътворя постулата за крокодила, дължината и зеленината му. И все пак, за да се справи човек с материята тук, унас очевидно е необходим именно този подход. На всяко нещо да се търси опъкото.
Пъдпъдък в менюто е едно. Пиле от бройлер друго. Ловът на пъдпъдъци трето, душичка като на пъдпъдък – съвсем четвърто. Кое е вярното!? Всичките са верни. Зависи от нуждите на анализа. Единственото условие е да не се прибързва с първия поглед. От него най-много любов да пламне, но и това, както е ясно не е сигурно.
Ето, например на пръв поглед е много приятно да си шеф на железниците. Докато не стане нещо страшно. Но и като, пази Боже, стане – пак няма страшно. Тъй като ако на някой му се струва, че е редно да си си подал оставката и да си направиш ритуално самоубийство (в управленския смисъл на думата), нещо много се е объркал. Всъщност в такъв момент един тлъст чичо застава пред възможно най-голямата аудитория и запява песента за отговорността. От която може да се направи един, единствен извод. А именно, че той е толкова далече от мисълта за оставка, колкото човечеството от мисълта, че малки зелени човечета са му объркали софтуера.
И тъй като животът ни предлага по-голямо разнообразие от това, което ние можем да си организираме, дори и с най-богатото си въображение, в подобна ситуация, както фокусник вади гълъбче от ръкава, някакъв специалист изважда Теорията на конспирацията и нещата заспиват до изясняването им. В случая ролята на фокусника пръв поде специалист по избори. Няма лошо. Важното е да се получи магическия ефект – всички се напрягат да открият конспирацията и величествето до подминават треската, която им вади очите.
Какъв тероризъм, какви 5 лева. Но пък и за това има прочит наобратно. Има терорист – безотговорникът. Всеки път обаче се казва различно. Защо иначе на година поне по два пъти ще се потрисаме от нелепици, като тази с изгорелия влак.
Да не говорим за най-известния роднина на държавата към този момент – Батко. На пръв поглед, и твърде наивно, нещата изглеждат така – уволнение, разследване, строга съдебна санкция, разбирай затвор. Нищо подобно. Пазят го, забележете, дори с цената да сме назад с няколко милиарда примерно. Какво тук значи някаква си личност, би попитал поета. Значи, значи, би отговорил оптимиста.
И за да онагледя обратното виждане на нещата ще ви разкажа един чудесен виц, който пасва на ситуацията като стара обувка на крак.
Отишъл при директора на цирка един дресьор на животни за да му демонстрира нов номер – куче свири, котка пее. Дует. Изгледал директорът номера внимателно, почесал се по умното място и помолил да повторят, като поклатил замислено глава с думите “тука има нещо”. И така пет пъти. На дресьора на шестия път му писнало, раздигал си циркаджелъка и изревал като лъв :
- Вярно, че има нещо. Кучето свири и пее, а котката само си отваря устата.

Няма коментари:

 

Sample text

Sample Text

Sample Text