Ads 468x60px

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

събота, 11 август 2007 г.

Да те жадувам аз, да те жадувам

Ледът се пропуква, дами и господа! Много скоро никой няма да може да разхожда мрачните си мисли безнаказано по света и в частност удома си. Американците разработват проект “Враждебни намерения”, според който с компютър и съвсем неусетно, пристигащите на произволно летище в САЩ ще бъдат психологически анализирани от лазер или нещо подобно. Учените, разработващи продукта обещават, че той ще отчита расовите и културните (забележително) различия. Компютърът ще изчислява нагласата на персоната към насилие, ще отчита движението на очите, кръвното налягане, походката и изражението на лицето. Задачата на системата ще бъде да прочете мислите на всеки един и да отсее врага.
Целта е да се разпознаят потенциалните, скрити и потайни терористи и да бъдат заловени, преди още да са направили някаква беля. Това се казва превенция. Голямо нещо са високите технологии.
Не съм обаче сигурна как технологиите ще се справят с некои особености на нашата народопсихология например. Щото ако един тъмен балкански субект в лошо настроение с изкряща мисъл от типа “ей, на тоя ще му откъсна главата до глезените” премине през теста на умната машина какво ще отчете тя!? Че въпросният е враждебно настроен към целокупното човечество или че е най-обикновен изнервен българин.
Или ако (пък и крачката между едното и другото би следвало да бъде минимална) подобен хай-тек подход се приложи при наемане на работа на служители или вместо избори например. Какво би попречило, просто така по улиците, за да бъдат “спрени от движение” потенциалните квартални и прочие разбойници на дребно да се монтират такива машинки на всяко кьоше. Хеле пък ако техниката започне сама да разпознава кой има право да има бъдеще и кой не...Ммммдааааам, много футуристично и мрачно ми се получи. Нейсе.
Както обаче винаги се получава, унас нещата са точно обратни. И все пак това е по-добрата редакция, май. Тук и без специален скенер, като че ли се работи по програма за производство на максимум хистерични люде, концентрирани върху минимум територия. Пресен пример е т.нар. ремонтиране на улиците в София. Поради тях в момента придвижването от точка А до точка Б се превръща в изпитание на духа и тялото.
Имаше едно време един виц, според който правилният отговор на въпроса защо ровят градските улици беше, че търсят дипломата на кмета. Е, сега вероятно някой е затрил по улиците не една и две дипломи, а архива на цял университет, ако се съди по скоростта и мащаба на разкопаване на София. И всичко това започва удивително да напомня някаква масирана психоатака срещу нещастниците, които съчетават в едно тяло човек, живеещ в София и такъв, който не излиза в отпуска през август.
То бива, бива ранен старт на кметската кампания, но пък не съм сигурна, че това е най-подходящият. Опасявам се, че преди да ни се даде възможност да се възторгнем от направеното ще сме го възненавидели до дупка (незапълнена). Но пък всеки знае него си, както се казва. Естествено никой не е толкова наивен, че да очаква столичният кмет да свърщи нещо незабелязано. По-скоро той ще направи забележително нищо, но нейсе. И това е принцип, вероятно.
Публикувано на 11 август 2007 г., в. “Еспрес”

Няма коментари:

 

Sample text

Sample Text

Sample Text