Ads 468x60px

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

понеделник, 9 юни 2008 г.

Междузвездни войни

Няма нищо по-динамично от политическата система в младежка възраст. Процесите и тяхната демонстрация силно ми напомнят натрапчивото и пискливо оттекващо броене : едноооо, двеееееее, трииииии, .........дванайсеееее, ееееееееееееееееееееееее, което оглася от една седмица софийските улици. Както се пошегува една досадена не-абитуриентка „децата показаха, че са се научили да броят до 12”.
В същата досадна ситуация са и политическите тийнейджъри, които се напънаха възторжено за скока, който им предстои след една година. Вече по-така са нещата, а не както предишния път да изпаднем в броене два-три месеца преди кампанията. И с ентусиазма и очарователната глупост на младостта започнаха рано-рано да се надцакват в празни приказки. Голямо надлъгване пада. Може да се обмисли национален конкурс „Пинокио”. Патронът, така да се каже е известен с уникалната си особеност – носът му расте, когато лъже, но и не по-малко важното качество – че е марионетка.
В публичното пространство се прескачат и преплитат инициативи и декларации от вси страни на политическия спектър, които напомнят кадаиф. Няма начало, край или пък логика. Чисти ръце, афери с митници, ченгеджийски разработки, майчинство за бащите, рафтинг, скачане в чувал, каране на електрическа тротинетка. Сигурно пропускам доста. Великолепен коктейл от куц ПР и политически дебелизъм.
Костов иска „чисти ръце”. А мръсно минало, примерно!? Да не би пък неутронна бомба да е изтрепала всички съвременници на неговото. Не ми се вярва.
Хей така, от воле се сещам, че ми разказваха как в далечната 1997-ма година баш премиерът на държавата – И.К. (обещала съм си да не му пиша името повече от един път на колонка) завел цялото си министерско и партийно ръководство в ресторанта на един бивш кебабчия, който пък раздал на елита клубни карти с 10% отстъпка за храна в заведението. Бедни времена и гладен (за момента) елит.
Въпреки, че ако сравня И.К. с предшественика му Жан Виденов и се сетя как последния се беше регистрирал на борсата за безработни, година след като сдаде властта, не мога да преценя дали последния е бил тотален кръжочник или следващия е мега наглец.
Апропо, за да не издребнявам (въпреки, че банките и приватизацията едва ли са най-дребните камилчета в историята) ще обърна внимание на това, за което ме попита дъщеря ми – истински тийнейджър във времето си. „Кои в България са консерваторите, дали знаеш?”. Как се отговаря на това. С евъргрийн от рода на : благодаря ви, че ми зададохте този въпрос, или „това би трябвало да са десните, дето преди бяха СДС, пък сега, как да ти кажа, то пак ги има, но те се определиха като християндемократи и се разделиха на хиляда парчета и ...абе дълга и широка”. Но пък на кой му пука, от друга страна. Екшън да има, за да е интересно. Както примерно бизнес-анализатор прогнозира вече политически убийства и кървава кампания следващата година. Само така ще държи публиката за съспенса.
Но да не забравя за конкурса „Пинокио”. За химн може да се ползва песничката от старата българска екранизация:
„Аз съм малко, дървено човече

Няма коментари:

 

Sample text

Sample Text

Sample Text