Ads 468x60px

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

събота, 2 февруари 2008 г.

Подземен свят : Еволюция

Имаше едно време един виц за група приятели, които отседнали в някакъв хотел и започнали да пийват ракия (действието се развива преди 1989 г) и да си разказват политически вицове. По едно време единия почукал по контакта на стената и казал “Другарю Полковник, може ли да ни сервират 4 кафета”. Всички много се посмели на остроумната шега, а по-късно, като привършило пиенето си легнали. Сутринта станал въпросния юнак и с почуда установил, че другарите му ги няма. Отърчал на рецепцията и попитал девойката там къде са. Тя му отговорила, че Службите ги арестували през нощта, тъй като си разказвали политически вицове, а когато нашият герой попитал него защо не са го прибрали, тя отговорила, че “Др. Полковник много харесал номера с кафетата”.
И ако се чудите, защо разказвам този овехтял виц, веднага обяснявам. Идеята може да бъде рефрешната в реално време днес и сега, с единственото уточнение, че кафетата вече не трябва да се поръчват по контакта, а по нета. С други думи контактът вече е олд скул положение. Нещо,прихванато в Скайпа, кю-то или някой от другите месинджъри е модерната слабост на тези, дето от 100 години им казваме Онези. Като думичката е придружена с изразително въртене на очите, потупване с два пръста по рамото и тайнствено повдигане на ревера. В смисъл – ченгетата. Каквото и да означава това.
И цялата тази тъпотия не защото някому се е приискало да рови в личните неща на гражданите, ами заради директивите на ЕС ( че какво друго оправдание да има полетът на управленската мисъл). Издал вътрешния министър още по-вътрешна наредба и от началото на идната година службите ще получават и съхраняват информация за всеки интернет потребител, неговите контакти, имейли и пр. комуникация в Интернет. Респектираща амбиция. Не стига това, ами и мобилните оператори щели да предават на Онези и пълна справка за разговорите на абонатите си. Нямало обаче да ги подслушват, разбираш ли. И ние четем и не вярваме на ушите си. Защото, освен всичко друго, това се прави за да ни пазят от тероризъм и пр. заплахи.
Изобщо няма да коментирам, че това е нарушение на конституционни права. Да му мислят адвокатите, които би трябвало да се занимаят с казуса. По-интересно ми е това, че или умопомрачението е тотално или някой си е въобразил, че ще се пенсионира като висш държавен служител. Не че е кофти, но е малко недалновидно, някак. Първо, но не по важност, защото колкото и да са малко процентно към днешна дата потребителите на Интернет в България, съпоставено с другите европейски държави, именно този сектор се развива най-бързо. Почти колкото бизнеса с младост и красота. Та ми е любопитно кой и как ще обработва и анализира цялата тази информация. И второ – което по същество е първо, ме вълнува въпроса кой и за какво ще я използва. Защото именно тук е заровено кучето, както може да се очаква, се сещам за друго. Любимия ми IT виц беше отговорът на въпроса “Кой е гледал най-много порно на света”, който естествено гласи : Internet Explorer. Та в тази връзка си представям как ще осиротее бизнесът с порно-сайтовете. Като луксозен магазин на “Витошка” в мандат на Бойко Борисов.

Няма коментари:

 

Sample text

Sample Text

Sample Text