Ads 468x60px

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА

неделя, 1 юли 2007 г.

ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗВАДИ БОКЛУКА ОТ КОШЧЕТО

От всичко, което предлага т.нар. обществено-политически живот в милата ми Родина най- харесвам това, че никога не знаеш кои са добрите и кои лошите. Ето пресен пример с пернишката трагедия, наречена голям, драматичен и не знам какво още ВИП-брадър. Хайде някой да каже, кои са добрите и кои лошите. Кой е ВИП и кой заслужава или не (!?) да победи останалите.
Като отказвам да се впускам в анализ на цялата драматургия, просто сподалям с изненада как тежък гняв ме налегна, като видях някои от последиците от Брадъра. Някакви набедени пуритани се огорчиха хистерически от поведението на Катето Евро. Нещо не схващам. Не си спомням тази чудесна българска актриса да се е борила за приза “монахиня на годината” или за преходното звание на моралиста. Нали така!? Оказа се обаче, че й бил сринат имиджът. Абе хайде сега, сринат. И това кой го казва – този, дето си е написал дописката по предаването, дето друг пък я прочел и я разказал вечерта на масата, докато с приятели си пиел ракията и пощипвал по задника сервитьорката.
И така Големия Брадър си влезе на 100% във функцията. От зрителите не се иска и не се очаква нищо. От тях дори не се очаква да гледат – има кой да им каже какво са видели, нищо че не са гледали. Техни височества продуцентите всичко да рещили и изчислили. Така да се получат нещата, че една простовата женица, най-обикновената на света да натрие носа на тези, дето (пак продуцентите) са им казали, че са ВИП-ове.
Народът срещу ВИП-а. Народът срещу чалгата. Народът срещу всичко – чалгата, виповете, богатите, успелите, известните, политиците, журналистите и т.н. Вечната роля, която се вменява на хората. Като на всичкото отгоре, това е грандиозна манипулация. Защото народът (някой случайно да има на бюрото си прекия телефон на народа) и хабер си няма какво му се приписва. Поразпитах представители на народа, аджеба какво мислят за Христинка и ВИП-овете и моята картинка е съвсем друга. Един казва, че бил от Азис, щото прави шоу, друг обяснява, че най-харесал Калин, защото е възпитан, трети – че бил от Деси Слава, щото била много сладка. Ама един не каза, че най-харесал Христинка, щото не е ВИП.
И какво излиза – Христинка е в непреходната роля на Андрешко. Благодарение на кукловодите. Че тя самата няма нито вина, нито заслуга за случката е ясно. Обаче продължавам да питам – това ли е модела, който трябва да бъде наложен като печеливш. До кога ще е срамота да си успял и талантлив и похвално да си недоучил и недоправил живота си. И да разчиташ да се провреш между капките някъде, някакси. Но истината е, че всяко едно медийно начинание трябва да има някакъв адрес, послание или внушение. А каква се оказва поуката тук? Поуката би могла да бъде примерно такава – няма какво да се морите да учите, да си губите времето по колежи и университети. Не си развивайте талантите, дори да ви избива отвътре. Не се зорете да правите кариера или пък да се влюбвате и да се жените. Достатъчно е да станете сервитьорка, някъде по курортите, да преспите с шефа си, в свободното от смяна време и да родите едно дете. Останалото само ще се подреди.
Това е поуката от ВИП брадър, с извинение.

Няма коментари:

 

Sample text

Sample Text

Sample Text